Vägledning: Mänskliga rättigheter i konsekvensutredningar
De mänskliga rättigheterna ska främjas och säkerställas i lagstiftningsarbetet. Regeringen behöver därför tydligt redovisa hur innehållet i lagrådsremisser och propositioner förhåller sig till Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. Här blir hela lagstiftningskedjan av betydelse.
Ekonomistyrningsverket (ESV) ger stöd och vägledning till förvaltningsmyndigheter och statliga utredningar som ska lämna förslag på regelförändringar till regeringen eller Regeringskansliet, och som därmed ska följa förordningen om konsekvensutredningar. Institutet för mänskliga rättigheter har bidragit till ESV:s stöd och vägledning med information om att analysera konsekvenser för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.
Vad innebär att göra en konsekvensanalys för de mänskliga rättigheterna?
En konsekvensanalys för de mänskliga rättigheterna (MR-konsekvensanalys) tar sin utgångspunkt i Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. En sådan konsekvensanalys innebär att
- kartlägga och analysera hur den föreslagna lagstiftningen, policyförändringen eller nya statsfinansiella prioriteringar konkret påverkar individers och gruppers möjligheter att åtnjuta sina mänskliga rättigheter fullt ut,
- kartlägga och analysera hur rättigheterna bäst kan tillgodoses inom ramen för utredningens uppdrag och
- bedöma om utredningens förslag är förenliga med statens förpliktelser att respektera, säkerställa, skydda och främja mänskliga rättigheter.
Läs mer om ESV:s stöd: Konsekvensutredning – ESV Forum
Bakgrund
Kommittéer och särskilda utredare måste utforma sina förslag så att skyddet för rättigheterna respekteras och vid behov förstärks. De behöver kartlägga, analysera och bedöma hur deras utredningsuppdrag, förslag och överväganden förhåller sig till Sveriges internationella åtaganden inom området mänskliga rättigheter.
Enligt förordningen om konsekvensutredningar ska statliga utredningar och förvaltningsmyndigheter som ska lämna förslag på regelförändringar även genomföra konsekvensutredningar. För kommittéer och särskilda utredare gäller det även andra förslag än regeländringar.
Remissvar om bättre konsekvensutredningar
Institutet för mänskliga rättigheter tillstyrkte förslaget om en ny konsekvensförordning i departementspromemorian Bättre konsekvensutredningar. Vi ansåg dock att förordningen borde haft en uttrycklig bestämmelse om hur konsekvensanalyser ska förhålla sig till den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (EKMR), lagen om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen), samt Sveriges övriga folkrättsligt bindande förpliktelser inom området mänskliga rättigheter.
Läs mer i vårt remissvar: Bättre konsekvensutredningar
Referenser
Proposition 2017/18:186 (se sidorna 74 och 95).
Regeringens strategi för det nationella arbetet med mänskliga rättigheter, skrivelse 2016/17:29 (se sidan 74).
Förordning (2024:183) om konsekvensutredningar
Bättre konsekvensutredningar (Ds 2022:22)
Lag (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter