Institutets logotyp
Institutets logotyp

FN:s specialrapportör för miljöförsvarare besöker Sverige

Publicerad 03 mars 2025

Placeholder

Utredare Tobias Rahm

Den 3 till 5 mars besöker FN:s specialrapportör för miljöförsvarare under Århuskonventionen, Michel Forst, Sverige. Bakgrunden är två fall av misstänkta kränkningar mot enskilda människors rätt till fredliga protester för klimatet.

Det ena rör en medlem i rebellmammorna, som till följd av sitt fredliga klimatengagemang blev av med provanställningen på Energimyndigheten, och den andra en forskare med stark anknytning till Sverige som utsatts för ogrundade misstankar om skadegörelse under en fredlig manifestation och nekats medborgarskap.

Specialrapportörens uppdrag är att intervenera mot allvarliga och pågående kränkningar av miljöförsvarares rättigheter. Under besöket kommer specialrapportören träffa företrädare för regeringen och myndigheter. Han kommer också att träffa direktören och sakkunniga på Institutet för mänskliga rättigheter och ha informella möten med olika medlemmar och enskilda miljöförsvarare i miljörörelsen.

Vi har ställt fyra snabba frågor till Tobias Rahm, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter, som kommer att delta i mötet med Michel Forst.

Vad vet vi om anledningarna till specialrapportörens besök i Sverige?

– Grundfrågan för besöket är hur samhället, det vill säga regeringen, förtroendevalda, myndigheter, rättsväsende, media med flera, har behandlat rebellmamman, forskaren och andra människor som står upp för klimatet. Tillämpas de konventioner och lagar som ger människor frihet att uttrycka sina åsikter och rätt till information, deltagande och domstolsprövning i frågor som rör miljön? Eller förekommer repressalier? I så fall behöver kränkningarna upphöra och de drabbade få upprättelse.

Vilka frågor kommer vara särskilt viktiga att lyfta under mötet med specialrapportören?

– Det finns fler fall där vi noterat en skillnad mellan vilka rättigheter miljöförsvarare har enligt lag och hur de respekteras i praktiken. Det handlar bland annat om överdrivna reaktioner mot civila olydnadsaktioner och olika typer av repressalier mot klimataktivister på jobbet. Vi får också signaler om att journalister som bevakar klimat- och miljöfrågor kan stöta på särskilda hinder. Det kommer vi förstås framföra.

Vi kommer även ge vår bild av implementeringen av Århuskonventionen i Sverige, situationen när det gäller samernas rätt att påverka klimatpolitiken och hämta in specialrapportörens expertkunskap om statens skyldighet just när det gäller ett effektivt skydd av miljöförsvarare.

Vilken roll spelar institutet inför och under specialrapportörens besök?

– På specialrapportörens fråga och tillsammans med ett par organisationer från civilsamhället har vi arrangerat informella möten mellan honom och miljörörelsen under besöket. Specialrapportören kommer därför att träffa företrädare för organisationer och rörelser som följer lagen till punkt och pricka, men trots det bär erfarenheter av problematiska reaktioner från myndigheter och samhället i stort. Men, han kommer också möta människor som har använt sig av civil olydnad och därför kan redogöra för den erfarenheten i ett svenskt sammanhang.

Vi på institutet har en viktig, lagstadgad roll när det gäller att samverka med FN:s olika granskningsorgan, särskilt när de bevakar Sverige. I den rollen ingår att stötta och följa upp specialrapportörernas arbete, inklusive genom att informera miljöförsvarare som utstår kränkningar om möjligheten att vända sig till Michel Forsts kontor.

Hur bevakar institutet situationen för miljöförsvarare i Sverige?

– Vi har lyft situationen i våra årsrapporter och nyligen inlett en större undersökning om förhållanden för de som står upp för mänskliga rättigheter i Sverige: människorättsförsvarare. Många miljöförsvarare känner också igen sig i det begreppet, eftersom de agerar i solidaritet med kommande generationers rättigheter. Vi har även yttrat oss över regeringens utredning om implementeringen av Århuskonventionen, något som vi kommer att följa upp med en parallellrapport till Århussekretariatet inför att Sverige granskas senare i år.

Andra viktiga inslag i vårt arbete är vår amicus curiae till Högsta domstolen i Aurorafallet och vår bevakning av samers rättigheter i klimatomställningen.

Bakgrund

Specialrapportören Michel Forst har skrivit till regeringen både gällande rebellmamman och den forskaren och i samband med detta uttryckt en stark oro för den behandling de utsatts för.

Fallet om rebellmamman innehåller flera uppgifter som pekar på att hennes arbetsgivare, Energimyndigheten, har åsidosatt regler om anställning, statsråd överträtt förbud om ministerstyre och ledarsidan på en stor dagstidning framställt henne som ett säkerhetshot. Samtidigt finns det inget som styrker att hon har agerat i strid med lag eller sina rättigheter.

I fallet om forskaren framkommer uppgifter om att polisen ska ha gripit henne i samband med en fredlig manifestation för klimatet och sedan låtit ogrundade misstankar om skadegörelse bestå i månader, trots invändningar av juridiska ombud, som i sin tur medfört att Migrationsverket nekat henne medborgarskap. Skrivelsen lyfter också att Swedavia gett uppgifter till media om att rutten för ett ambulansflyg skulle ha påverkats av manifestationen, vilket inte stämde.