Hallå där Therese Wappsell – ledamot i Rådet för de mänskliga rättigheterna!

Therese Wappsell är förtroendevald ledamot i Inre Ringen Sveriges styrelse och projektledare i Allmänna arvfondsprojektet ”Relationer som funkar”. Therese har egen erfarenhet av intellektuell funktionsnedsättning och är sedan flera år engagerad i Ung i FUB (riksförbundet FUB arbetar för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga ska kunna leva ett gott liv).

Therese har nominerats av Funktionsrätt Sverige. Hon föreläser om egna erfarenheter av hur det är att ha en intellektuell funktionsnedsätting i skolan, på jobbet och om hur det är att ha lönebidrag.

Vad vill du framför allt bidra med i rådets arbete?

Jag vill bidra med mycket av den kunskapen jag sitter på inom många frågor men frågor kring mänskliga rättigheter, arbete och utbildning och rätten till begriplig information ligger varmt om hjärtat.

Therese Wappsell ser rakt in i kameran, fotografi av Linnea Bengtsson.
Therese Wappsell, fotograf Linnea Bengtsson.

Vad ser du främst fram emot med arbetet i rådet?

Jag ser fram emot att få arbeta med frågor kring mänskliga rättigheter och att få träffa och arbeta med dom andra ledamöterna kring olika frågor. Men framförallt träffa andra som jobbar med och kring frågor om mänskliga rättigheter. Jag hoppas också att vi får göra studiebesök eller få studiebesök.

Vad ser du som de största utmaningarna för mänskliga rättigheter idag i Sverige?

Det finns en stor utmaning och det är att få samhället att förstå att mänskliga rättigheter är viktiga, men där hoppas jag att vi inom rådet kan göra stor nytta.

Rådet för de mänskliga rättigheterna

Institutets råd – Rådet för mänskliga rättigheterna inrättades i juni. Rådets ledamöter representerar många olika delar av civilsamhället och kommer vara en ovärderlig kunskapskälla för Institutets arbete. Vi är mycket stolta över vårt nyinrättade råd och kommer presentera ledamöterna här på vår webb och på Linkedin.