Funktionsrätt
De mänskliga rättigheterna innebär att alla har samma grundläggande rättigheter och att staten har det yttersta ansvaret för att de tillgodoses. Funktionsrättskonventionen förstärker rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och förtydligar vilka skyldigheter som staten har. Här kan du läsa mer om vad funktionsrätten innebär och hur Sverige lever upp till den.

Vad är funktionsrätt?
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, funktionsrättskonventionen är ett viktigt dokument inom funktionsrätten. Det är en modern konvention om mänskliga rättigheter och är juridiskt bindande för de flesta staterna inom FN, inklusive Sverige. Funktionsrätten utgår ifrån att mänskliga rättigheter även gäller personer med funktionsnedsättning, vilket kan framstå som självklart. Historien och dagens förhållanden visar däremot att det inte kan tas för givet.
Funktionsrättskonventionen klargör hur rättigheterna ska säkerställas i en kontext av funktionshinder. Det gäller medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Bland dessa finns exempelvis rätten till
- liv och frihet från tortyr,
- yttrandefrihet och föreningsfrihet,
- adekvat levnadsnivå och social trygghet,
- tillgång till rättvisa
- god hälsa och sjukvård
- utbildning och arbete
- trygghet och delaktighet i samhället
Några exempel på frågor som täcksi funktionsrättskonventionen:
- Människorättsmodellen av funktionshinder:
Funktionsnedsättning är inte ett individuellt problem utan ett samhällsproblem – det är samhällets hinder som begränsar, inte funktionsnedsättningen i sig. - Tillgänglighet och universell utformning, även inom digitaliseringen:
Alla miljöer, produkter och tjänster – fysiska och digitala – ska vara utformade så att alla människor kan använda dem oavsett funktionsförmåga. - Icke-diskriminering och rimligt tillmötesgående:
Diskriminering som har samband med funktionsnedsättning ska vara förbjuden i alla sammanhang – till exempel i skolan, på jobbet, i vården eller i kontakten med myndigheter. För att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på lika villkor krävs det ibland rimliga anpassningar eller stöd som utgår från individens behov. - Beslutsstöd:
Personer med funktionsnedsättning får anpassat stöd för att kunna förstå, överväga och uttrycka sina val och beslut – utan att någon annan tar över beslutet åt dem. Stödet ska anpassas till individens behov. - Självbestämmande och inkludering i samhällets gemenskap:
Personer med funktionsnedsättning ska ha rätt att leva självständigt, göra egna livsval och fullt ut delta i samhället, precis som alla andra.
Sverige är folkrättsligt bunden av funktionsrättskonventionen eftersom Sverige godkänt den. Det innebär att Sverige har åtagit sig att anpassa nationell lag och politik för att följa konventionens principer.
Rättigheter i praktiken
Här är några exempel på vad konventionen innebär mer konkret:
Rätt till tillgänglighet
Vad: Samhällsmiljöer, byggnader, transport, information och kommunikation ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning,
Exempel: Ramper för bussar och tåg, taktila skyltar, och tillgängliga webbplatser.
Rätt till utbildning
Vad: Personer med funktionsnedsättning har rätt till inkluderande utbildning på alla nivåer.
Exempel: Extra stöd i skolan, speciallärare, tillgång till undervisningsmaterial i olika format.
Rätt till arbete och sysselsättning
Vad: Skydd mot diskriminering i arbetslivet och rätt till anpassade arbetsplatser.
Exempel: Flexibla arbetstider, tekniska hjälpmedel på jobbet.
Rätt till självbestämmande och rättslig handlingsförmåga
Vad: Personer med funktionsnedsättning har rätt att fatta egna beslut och få det stöd de behöver för att göra det.
Exempel: Möjlighet att välja sin egen boendeform samt ekonomiskt stöd för att leva självbestämt.
Rätt till hälso- och sjukvård
Vad: Rätt till tillgänglig och anpassad sjukvård utan diskriminering.
Exempel: Anpassade undersökningar för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
Rätt att delta i samhällslivet
Vad: Möjlighet att delta i politiska och kulturella aktiviteter, inklusive rösträtt och tillgång till fritidsaktiviteter.
Exempel: Anpassade och tillgängliga teatrar, vallokaler och idrottsanläggningar.
Konventionen och dess protokoll
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRDP)
Fakultativt protokoll till konventionen för personer med funktionsnedsättning
Det fakultativa protokollet till är ett tillägg till funktionsrättkonventionen. Protokollet ger individer och grupper möjlighet att klaga till FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD-kommittén). Individer kan klaga om de anser att deras rättigheter enligt konventionen har kränkts och att de inte fått rättelse i sitt eget land. Protokollet är valfritt för medlemsländerna att anta, och Sverige har antagit det.
Se även Allmänna kommentarer från FN:s kommitté
Det säger våra experter
Sverige anslöt sig till funktionsrättskonventionen 2009. Sedan dess har Sverige genomfört en hel del förändringar i positiv riktning. Trots det finns stora brister som vi har lyft i vår årsrapport, till exempel:
Sverige behöver göra mer för att genomföra konventionen
Sverige saknar ett systematiskt och målinriktat arbete för att integrera funktionsrättskonventionen i lagstiftning, budget och handlingsplaner. Personer med funktionsnedsättning har generellt sämre levnadsvillkor, lägre utbildningsnivå, högre arbetslöshet och sämre hälsa än övriga befolkningen. Det finns även omfattande användning av tvångsåtgärder inom ungdomsvård och psykiatri samt brister i stödet till migranter med funktionsnedsättning.
Mänskliga rättigheter i stället för en medicinsk modell
FN kritiserar Sveriges återgång till en medicinsk modell, där funktionsnedsättning ses som en individuell begränsning snarare än ett resultat av hinder i samhället. I stället rekommenderas en människorättsmodell, där personer med funktionsnedsättning erkänns som fullvärdiga rättighetsbärare. En konsekvens av den medicinska modellen är att lagstiftning och policyer fokuserar på individens funktionsförmåga snarare än samhällsstrukturer. FN uppmanar till exempel Sverige att revidera diskrimineringslagen så att den tar sin utgångspunkt i människorättsmodellen.
Förbättra möjligheter att utkräva rättigheter
Funktionsrättskonventionen är inte fullt ut genomförd i svensk lag, vilket försvårar för personer med funktionsnedsättning att utkräva sina rättigheter. Domstolar och myndigheter tolkar sällan nationell lag i enlighet med internationella åtaganden (så kallad fördragskonform tolkning). Regering och riksdag behöver systematiskt se över lagar och policyer, skapa handlingsplaner och säkerställa att myndigheter och domstolar tillämpar konventionen i praktiken.
Kritik mot regeringens strategi
I årsrapporten betonar Institutet för mänskliga rättigheter vikten av skärpt styrning, lagändringar och en tydligare strategi för att säkerställa rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Riksrevisionen har kritiserat regeringens funktionshinderpolitik för bristande konkretisering och uppföljning. Trots FN:s påpekanden om behovet av stöd till kommuner och regioner har staten avslutat sitt tidigare stödprogram. Myndigheten för delaktighet ska sprida FN:s rekommendationer och ta fram en nationell handlingsplan senast 2025, men utan att få ökade resurser.
Våra rapporter och uttalanden
- Årsrapport 2025
- Rapport: Kompletterande information till FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Länk till annan webbplats.
- Rapport: Allt ifrågasätts – Kunskap om och upplevelser av mänskliga rättigheter hos personer med funktionsnedsättning i Sverige 2023
Länk till annan webbplats.
- Vårt öppningstal när Sverige granskades av FN (2024)
Vårt arbete för funktionsrätt
Institutet för mänskliga rättigheter har ett särskilt ansvar att granska hur Sverige genomför FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vi strävar efter att involvera funktionsrättsrörelsen i vårt arbete med att övervaka hur regeringen, myndigheter, kommuner och regioner följer konventionen. Det gör vi genom samråd, dialoger, möten och den årliga konferensen Fokus funktionsrätt, där representanter från regeringen, oberoende aktörer och funktionsrättsrörelsen samlas för att diskutera och främja genomförandet av konventionen.
Vårt arbete innefattar:
- Granskning och övervakning:
Vi bevakar hur Sverige lever upp till internationella åtaganden, identifierar brister och rapporterar till FN. Det kan handla om att uppmana till bättre tillgänglighet, fler åtgärder mot diskriminering eller kritik mot användning av tvångsåtgärder. Senaste granskningen var 2024. - Rapportering och rekommendationer:
Vi analyserar lagstiftning och policy och lämnar förslag till regeringen och myndigheter för att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. - Samverkan och kunskapsspridning:
Vi samarbetar med civilsamhället, funktionsrättsrörelsen och andra aktörer lyfta viktiga frågor genom konferenser, seminarier och debattinlägg. Här ingår också att öka kunskapen om rättigheter – både hos de som har rättigheterna och hos de som har ansvar för att se till att de efterlevs.
Våra remissvar om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Genom våra remissvar kan vi lämna synpunkter på hur olika förslag stämmer överrens med de mänskliga rättigheterna och Sveriges åtaganden. Här är några av våra aktuella remissvar inom området funktionsrätt:
FN:s rekommendationer till Sverige
FN:s funktionsrättskommitté anser att Sverige behöver genomföra flera åtgärder för att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning. I mars 2024 gav kommittén flera rekommendationer till Sverige. Här är några av de viktigaste:
- Granska lagar och system för att säkerställa att de är i linje med funktionsrättskonventionen.
- Regeringen bör ta ett tydligare ansvar för att genomföra konventionen och ta fram en handlingsplan.
- Kommuner och regioner bör få bättre stöd för att följa konventionen.
- Tvångsåtgärder inom vård och omsorg bör förbjudas, och institutioner för personer med funktionsnedsättning bör stängas.
- Säkerställa rätten till personlig assistans för alla, inklusive de som förlorade den mellan 2015–2022 och personer över 66 år.
- Skapa en nationell strategi för en mer inkluderande skola.
- Ge bättre stöd till barn med funktionsnedsättning för att de ska kunna bo i familjemiljö i stället för på institution.
Fördjupning – fler rekommendationer och lägesbeskrivningar
- Rekommendationer till Sverige från FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Länk till annan webbplats. (på svenska på Myndigheten för delaktighets webbplats)
- Rekommendationer till Sverige från FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Länk till annan webbplats. (på engelska)
Hur arbetar FN med funktionsrättskonventionen?
Funktionsrättskonventionen har godkänts av över 180 länder. Det innebär att mer än 180 stater har åtagit sig att implementera konventionens bestämmelser i sina nationella lagar och politiska system. Konventionen trädde i kraft 2008.
FN:s funktionsrättskommitté arbetar med konventionen på olika sätt men främst genom att:
- Övervaka och främja implementeringen av konventionens bestämmelser på global nivå.
- Ge rekommendationer och allmänna kommentarer för att vägleda länder i hur de ska tolka olika artiklar i konventionen.
- Ta emot och granska klagomål om allvarliga brott mot konventionen. Det innebär att personer i länder som har godkänt konventionens tilläggsprotokoll kan skicka klagomål till kommittén. Sverige har skrivit under tilläggsprotokollet.
Konventionen är en av FN:s mest ratificerade konventioner, och den visar att det finns en global enighet om att personer med funktionsnedsättning ska ha samma rättigheter och möjligheter som andra människor.
Funktionsrättskommitténs allmänna kommentarer
Funktionsrättskommitténs allmänna kommentarer klargör vad rättigheterna i konventionens artiklar betyder och vilka skyldigheter staterna har för att fullgöra rättigheterna. De har en stark ställning eftersom kommittén har global expertis och ett särskilt uppdrag att ge rekommendationer till staterna
FN:s allmänna kommentarer till konventionen på engelska Länk till annan webbplats.
Aktuella processer, domar och beslut om funktionsrätt
Rätt till bostadsanpassning bekräftades av Högsta förvaltningsdomstolen
Under 2025 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen dom i ett mål som rörde en ung man med funktionsnedsättning och hans rätt till bostadsanpassningsbidrag. Målet handlade om rätten att på jämlika villkor kunna välja sin bostad och vem man vill bo med.
Bakgrunden var att mannens kommun delvis avslog ansökan om bidrag, eftersom mannens föräldrar tidigare gjort ändringar i bostaden som inte följde bygglagstiftningen. Domstolen slog fast att dessa ändringar inte kunde läggas den unge mannen till last, då de genomförts långt innan han föddes och innan han fick sin funktionsnedsättning.
Institutet för mänskliga rättigheter deltog i målet genom ett så kallat amicus-yttrande, för att lyfta betydelsen av mänskliga rättigheter i bedömningen. Domstolens beslut innebar att bidraget skulle beviljas, vilket sågs som en viktig markering av rätten till självbestämmande för personer med funktionsnedsättning.
Högsta förvaltningsdomstolens dom Länk till annan webbplats.
Uteblivet stöd i skolan var diskriminering – historisk dom från Högsta domstolen
Under 2024 slog Högsta domstolen fast att ett barn med funktionsnedsättning utsatts för diskriminering när han under lång tid inte fick det särskilda stöd han hade rätt till i skolan.
Domstolen klargjorde att det inte krävs någon formell diagnos för att en skola ska vara skyldig att agera – om det är tydligt att en elev har behov av stöd, måste åtgärder sättas in. Fallet lyfte också vikten av barnets rätt till utbildning enligt barnkonventionen. Högsta domstolen underströk att bristande stöd i skolan kan innebära diskriminering i form av bristande tillgänglighet.
Fallet drevs av antidiskrimineringsbyrån Malmö mot Diskriminering och domen ses som ett viktigt steg för att stärka rättigheterna för barn med funktionsnedsättning.
Högsta domstolens domen (mål: T 3151-23) Länk till annan webbplats.
Man med autism fick inte mönstra för värnplikt
En man har anmält Försvarsmakten för diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen. Mannen ville mönstra, alltså få göra proven för värnplikt. Men på grund av att mannen har en diagnos inom autismspektrumet avskrev Försvarsmakten hans ansökan. Diskrimineringsombudsmannen gick vidare med ärendet och stämde staten genom Försvarsmakten. Tingsrätten kom fram till att Försvarsmakten hade diskriminerat mannen.
Undersökningar och statistik om funktionsrätt
Flera myndigheter gör undersökningar och för statistik som berör funktionsrätt. Här hittar du ett urval av dessa:
Levnadsförhållanden bland personer med funktionsnedsättning
Statistikmyndigheten SCB har fått i uppdrag av regeringen att
redovisa statistik om levnadsförhållanden bland personer med
funktionsnedsättning. Undersökningen har gjorts genom att SCB ställt frågor om ekonomi, fritid, hälsa och sociala relationer. Den senaste undersökningen är från 2022.
SCB har också gjort en särskild undersökning om situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning
- SCB:s statistik om personer med funktionsnedsättning
Länk till annan webbplats.
- SCB:s undersökning av situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning
Länk till annan webbplats.
SCB har även fått ett nytt regeringsuppdrag att utveckla statistiken om personer med funktionsnedsättning Länk till annan webbplats.
Hälsa bland personer med funktionsnedsättning
Folkhälsomyndigheten genomför olika undersökningar där frågor om hälsa ställs till slumpmässigt utvalda personer. På deras webb hittar du
- Hälsa på lika villkor?
Länk till annan webbplats. (nationell folkhälsoenkät som genomförs vartannat år)
Unga vuxna utsätts för allvarliga rättighetskränkningar
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) publicerade under 2023 en rapport där det framkom att vuxna personer med funktionsnedsättning utsätts för allvarliga rättighetskränkningar. IVO uppmärksammade bland annat att personer blev inlåsta, fasthållna och hindrades från att lämna sina lägenheter.
Kränkningarna skedde i gruppbostäder som de boende har enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det innebär alltså att bostäderna och det som händer där är statens ansvar.
IVO:s rapport: Att inte få rätten att leva som andra Länk till annan webbplats.
Vem har ansvar för funktionsrätten i Sverige?
Sveriges regering, riksdagen, myndigheter, kommuner och regioner har det största ansvaret för att det som står i funktionsrättskonventionen ska bli verkliga rättigheter.
Enligt funktionsrättskonventionen har staten också ett särskilt ansvar för att öka kunskapen i hela samhället när det gäller både situationen för personer med funktionsnedsättning och deras rättigheter.
Myndigheten för delaktighet (MFD) är en myndighet som har en samordnande roll och arbetar för att Sverige ska nå det nationella målet för funktionshinderpolitiken. De gör det genom att guida och stödja samhällets aktörer och främja deras arbete.
Att klaga till FN:s kommitté
Du kan föra fram klagomål om du anser att staten har kränkt dina rättigheter som finns reglerade i konventionen. Innan kommittén kan behandla ditt klagomål måste ditt ärende först ha prövats genom samtliga nationella rättsinstanser (till exempel högsta domtolen).
Du kan göra det som enskild person eller tillsammans med andra som fått sina rättigheter kränkta. Du skickar klagomålet till kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD-kommittén).
I de fall kommittén kommer fram till att en kränkning har skett ger den rekommendationer och kommentarer till den berörda staten. Rekommendationerna är inte bindande, men den berörda staten ska lämna in egna kommentarer angående kommitténs resultat inom sex månader.
Rätten att klaga står inte i själva konventionen utan i ett fakultativt protokoll som FN antog år 2006.
Så framför du klagomål till FN
FN:s formulär och guide Länk till annan webbplats.
Mer information från FN om att framföra klagomål Länk till annan webbplats.
Så klagar du till Funktionsrättskommittén Länk till annan webbplats. (guide från ”Lagen som verktyg)
Hjälpte informationen dig?
Vi vill gärna veta vad du tycker om vår webbplats! Skriv gärna din feedback nedan. Men vi kan inte svara på frågor här. Har du en fråga om webbplatsen? Kontakta oss via e-post på webbredaktion@mrinstitutet.se.