FN:s människorättsråd tar viktigt steg mot en konvention om äldre personers mänskliga rättigheter

Dam smashar iväg en pingisboll. Hon ser bestämd ut, två personer spelar pingis i bakgrunden.
Foto: Agpelöga

Institutet för mänskliga rättigheter välkomnar att FN:s människorättsråd idag har beslutat att ta nästa avgörande steg mot att förverkliga en konvention om äldre personers mänskliga rättigheter. – Sverige bör ta en aktiv i roll i att ta fram en konvention om äldre personers mänskliga rättigheter, säger Fredrik Malmberg, direktör vid Institutet för mänskliga rättigheter. 

Beslutet fattades enhälligt, och innebär att en arbetsgrupp kommer att tillsättas för att ta fram ett förslag på konvention. Syftet med en konvention är att främja och skydda äldre personers mänskliga rättigheter. 

– Det är ett mycket positivt besked. Både en konvention och vägen dit är viktigt för att synliggöra situationen för äldre personer, exempelvis ålderism, diskriminering, brister i rätten till hälsa och delaktighet, säger Fredrik Malmberg. 

FN:s människorättsråd bjuder i resolutionen in FN:s medlemsstater att bidra till arbetsgruppens arbete. Institutet för mänskliga rättigheter har vid flera tillfällen rekommenderat att regeringen engagerar sig i utarbetandet av en ny konvention för att förstärka skyddet av äldres mänskliga rättigheter. Så sent som i tisdags förde vi fram det som en huvudrekommendation i vår nya årsrapport. 

– Det är angeläget att Sverige nu tar en aktiv roll med den expertis och erfarenhet vi har efter att ha varit ledande i samband med utvecklingen av såväl barnkonventionen som funktionsrättskonventionen, säger Fredrik Malmberg. 

Sverige har goda förutsättningar att främja meningsfull involvering av äldre personer och av civilsamhällets aktörer i det fortsatta arbetet för en konvention. Det är av central vikt för en välförankrad process. Institutet för mänskliga rättigheter ser fram emot att bidra i arbetet framåt. 

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:
Maria Ploberg, pressansvarig kommunikatör, 046-287 39 25, maria.ploberg@mrinstitutet.se

Bakgrund
Skyddet för äldres rättigheter i befintliga konventioner är fragmenterat och det saknas ett helhetsperspektiv på äldres situation och rättigheter. Det leder till att äldre personers mänskliga rättigheter inte systematiskt tas upp under tillämpningen av konventionerna, vilket i sin tur har en påverkan på genomförandet på nationell nivå. Det visar vi tydligt i rapporten Hemma är någon annanstans.

I vår nya årsrapport kan du läsa mer om äldre personers rättigheter i Sverige: Årsrapport 2025