Viktig dom i Högsta förvaltningsdomstolen: Ung man med funktionsnedsättning får rätt till bostadsanpassningsbidrag

Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat dom i ett mål om rätten till bostadsanpassningsbidrag för en ung man med funktionsnedsättning. Målet gäller rätten att få bidraget för att kunna välja sin bostad och vem man vill bo med på jämlika villkor som andra. Institutet för mänskliga rättigheter lämnade in ett amicus-yttrande för att belysa de mänskliga rättigheternas betydelse i målet.
– Ytterst handlar det här målet om att personer med funktionsnedsättning har rätt till självbestämmande över sin boendesituation på jämlika villkor som andra. Det är därför glädjande att Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att bostadsanpassningsbidrag ska beviljas för att den unge mannen ska kunna leva det självbestämda liv han har rätt till, säger Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter.
Vi välkomnar också att Högsta förvaltningsdomstolen har tillämpat lagens ordalydelse. Det gäller särskilt tillämpningen av reglerna om undantag ifrån rätten till bostadsanpassningsbidraget vid ändringar av ett hus som inte överensstämmer med bygglagstiftningens krav. I det här fallet har det inte varit sökanden som gjort ändringarna i huset och därför kan undantaget inte gälla honom.
Bakgrunden till målet är att Staffanstorps kommun delvis avslagit den unge mannens ansökan och hävdat att det funnits grund för undantag från rätten eftersom sökandens föräldrar hade gjort avsteg från bygglagstiftningens krav i sökandens bostad.
Ändringarna gjordes innan sökanden föddes och den unge mannen fick först många år senare en funktionsnedsättning till följd av nödvändig medicinsk behandling av en sjukdom. Samtliga domstolar har nu gett sökanden rätt i fråga om att han inte utfört ändringarna av huset och inte ska bära ansvaret för att kraven i bygglagstiftningen inte uppnåddes.
Institutet för mänskliga rättigheter har ett särskilt uppdrag att främja, skydda och övervaka funktionsrättskonventionen i Sverige. Amicus-yttranden anses vara ett verktyg för nationella institutioner för mänskliga rättigheter att skydda rättigheterna enligt funktionsrättskonventionen.
Amicus curiae översätts med ”vän till domstolen”. Det är uttalanden som juridiska och sakkunniga organisationer eller forskare gör i domstolsförfaranden för att stödja domstolen i dess beslutsprocess. De är varken parter i målet eller på en parts sida.
Vad är bostadsanpassningsbidrag?
Bostadsanpassningsbidrag lämnas av kommunen till en person med funktionsnedsättning för anpassning av dennes permanentbostad. Vissa undantag finns, exempelvis när de sökta åtgärderna behöver utföras på grund av avvikelser från bygglagstiftningens krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i en- eller tvåbostadshus som sökanden låtit uppföra eller har låtit utföra ändringar av lämnas inte heller.