Institutets logotyp
Institutets logotyp

Vår styrelse

Institutet för mänskliga rättigheter leds av en styrelse

Styrelsen ska bestå av direktören och sju andra ledamöter. De andra ledamöterna utses av regeringen för en tid om fem år. Styrelsen utser en ordförande och en vice ordförande inom sig.

Inom styrelsen ska det finnas ledamöter med sakkunskap inom området mänskliga rättigheter och erfarenhet av kvalificerat arbete inom det civila samhället, rättsväsendet och advokatverksamhet samt forskningen och högskoleutbildningen. För vart och ett av verksamhetsområdena ska det finnas två ledamöter som har erfarenhet från området.

Du hittar pressbilder på styrelsemedlemmarna i Pressrummet.

I styrelsen ingår följande personer:

Fredrik Malmberg, direktör

Fredrik Malmberg

Foto: Apelöga

Fredrik Malmberg arbetade tidigare som generaldirektör på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Han var dessförinnan Barnombudsman under åtta år.

Som generaldirektör på SPSM har Fredrik Malmberg bland annat engagerat sig i frågor om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I uppdraget som Barnombudsman arbetade han brett med främjandet av många olika slags rättigheter för barn och ungdomar. Han har även suttit i styrelsen för EU:s myndighet för grundläggande rättigheter samt tidigare arbetat för Rädda Barnen i Sverige, Afrika och Asien.

 

Elisabeth Rynning (styrelsens ordförande)

Elisabeth Rynning

Foto: Apelöga

Elisabeth Rynning har som chefsjustitieombudsman (2016-2021) bland annat haft i uppdrag att se till att enskildas grundläggande fri- och rättigheter inte kränks i den offentliga verksamheten samt förebygga omänsklig och förnedrande behandling av frihetsberövade. Hon var tidigare justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och dessförinnan professor i medicinsk rätt, där hennes forskning var inriktad framför allt på patienters och försökspersoners rättigheter och rättsskydd. Elisabeth har bland annat varit sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd, styrelseledamot i Nationellt centrum för Kvinnofrid och Myndigheten för vårdanalys samt ledamot av Pressens opinionsnämnd. Hon har deltagit i många internationella samarbeten, inom forskningen och med ombudsmannainstitutioner i andra länder.

Annika Jyrwall Åkerberg, Senior legal adviser (vice ordförande)

Annika Jyrwall Åkerberg, Senior legal adviser (vice ordförande)

Foto:Apelöga

Annika Jyrwall Åkerberg arbetar utredare och jurist på Diskrimineringsombudsmannen (DO). Annika har tidigare arbetat för Civil Rights defenders, Barnrättskommittén i Geneve, för FN:s tidigare specialrapportör för funktionshindersfrågor och har deltagit i framtagandet av funktionsrättskonventionen. I Sverige har hon varit ledamot i Stockholms råd för mänskliga rättigheter, examinator för kurser vid Enskilda högskolan för mänskliga rättigheter och jobbat för den svenska funktionsrättsrörelsen. Hon har även specialiserat sig på diskriminering av personer på grund av funktionsnedsättning och skrivit en bok i ämnet.

Leif Ljungholm, advokat

Leif Ljungholm

Foto: Apelöga

Leif Ljungholm är advokat och verksam vid Ljungholm & Boström Advokater AB i Lund. Han har tidigare varit delägare i några av de större affärsjuridiska advokatbyråerna i Sverige.

Leif har och har haft flera uppdrag för Advokatsamfundet. Han har varit styrelseledamot och sedan ordförande för Advokatsamfundet. Han har vidare varit vice ordförande i Advokatsamfundets disciplinnämnd och även varit Samfundets representant i IBA:s (International Bar Association) Council. Han har arbetat med olika människorättsfrågor och varit styrelseledamot i Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter , RWI, under 12 år. Han har vidare varit ledamot av Pressens Opinionsnämnd (idag Mediernas Etiknämnd) och är sedan 1997 styrelseledamot i Emil Heijnes Stiftelse för rättsvetenskaplig forskning.

Titti Mattsson, professor i offentlig rätt

Titti Mattsson

Foto: Apelöga

Titti Mattsson är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet. Hennes forskning rör främst samhälleliga insatser och ingripanden inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården med särskilt intresse för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning. Hon koordinerar miljöerna Health Law Research Centre samt Rätt och utsatthet vid den juridiska fakulteten. Hennes mångåriga engagemang i sociala, rättsliga och etiska frågor utanför akademin återspeglas i olika uppdrag, såsom sakkunnig i Statens medicinetiska råd (Smer) och vice ordförande i Region Skånes etiska råd.

Mattias Tydén, historiker och lektor vid Historiska institutionen, Stockholms universitet.

Pål Wrange 

Foto:Apelöga

Mattias Tydén är docent i historia vid Stockholms universitet, med inriktning på frågor som ur olika perspektiv berör förhållandet mellan stat och individ och människors utsatthet i historien. Han har exempelvis forskat och skrivit om rasism och rashygien, den svenska steriliseringspolitiken, personer med funktionsnedsättning inom anstaltsvården, migration och flyktingfrågor, Sverige och Förintelsen samt det internationella biståndets historia. Han har tidigare varit verksam bland annat vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet, Institutet för Framtidsstudier och varit expert i den statliga utredningen om ersättning till personer som utsatts för ofrivillig sterilisering.

Pål Wrange, professor i folkrätt

Pål Wrange 

Foto: Apelöga

Pål Wrange är professor i folkrätt vid Stockholms universitet, föreståndare för Stockholm Centre for International Law and Justice (scilj.se), medlem av Internationella skiljedomstolen och tidigare folkrättsrådgivare vid UD. Han har sedan mer än trettio år undervisat och forskat om folkrätt och mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt och han har representerat Sverige i bland annat FN, EU och Internationella brottmålsdomstolen

Gertrud Åström, företags- och organisationsledare

Gertrud Åström

Foto: Apelöga

Gertrud Åström är en av Sveriges mest erfarna jämställdhetsexperter med en lång karriär inom civilsamhället och offentlig förvaltning. Hon har varit regeringens jämställdhetspolitiska utredare och ordförande för Sveriges Kvinnoorganisationer. Hon har också varit ordförande för en rad andra organisationer och verkat i flera statliga utredningar med fokus på kvinnors mänskliga rättigheter. Gertrud har utvecklat metoderna 3R och jämtegrering, som används för att analysera och främja jämställdhet inom organisationer. Hon har även varit generalsekreterare och VD för Ordfront samt driver det egna företaget Hela HUT AB. För sitt arbete har hon tilldelats utmärkelsen Årets Yrkeskvinna 2014.

Gertrud är filosofie och teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet och har haft en central roll i att formulera Sveriges hållning till FN:s kvinnokonferens i Beijing 1995. Där lanserade hon organisationen Women's Platform for Action International, WoPAI, under Commission on the Status of Women,CSW, i FN i New York som dess första ordförande.


Sidan uppdaterad: