Parisprinciper och A-status
Parisprinciperna är ett internationellt regelverk för nationella institutioner för mänskliga rättigheter. De säger bland annat att institutionerna ska vara oberoende och ha ett brett uppdrag som ska vara fastslaget i lag. Institutet för mänskliga rättigheter har så kallad A-status som visar att vi lever upp till Parisprinciperna.

A-status – ett viktigt erkännande
År 2024 fick Institutet för mänskliga rättigheter A-status. Det visar att vi lever upp till Parisprinciperna – det internationella regelverket för nationella institutioner för mänskliga rättigheter.
Vår A-status bekräftar att vi är oberoende från regeringen och andra aktörer, både i vårt uppdrag och i hur arbetet organiseras och genomförs. Regeringen kan alltså inte styra vårt arbete, till exempel genom uppdrag i regleringsbrev eller motsvarande.
Att vi har A-status visar också att vi bevakar och rapporterar om den nationella utvecklingen och situationen för de mänskliga rättigheterna på ett effektivt sätt och att vårt arbete gör skillnad.
Beslutet att ge Institutet för mänskliga rättigheter A-status fattades formellt av GANHRI, den globala alliansen för nationella institutioner för mänskliga rättigheter, den 20 november 2024.
A-status är en ackreditering
A-status innebär också att Instiutet för mänskliga rättigheter även är ackrediterat till FN:s råd för de mänskliga rättigheterna och andra internationella forum för mänskliga rättigheter. Det ger oss ett internationellt förtroende och fler möjligheter än tidigare att delta i FN:s och andra internationella organisationers granskningar av människorättssituationen i Sverige. Det ökar genomslaget av de förbättringsåtgärder som vi anser vara nödvändiga.
Rekommendationer i samband med ackrediteringen
Med A-status-beslutet kom ett flertal rekommendationer från GANHRI. En del av dem måste hanteras av riksdag och regering och berör främst processen för hur regeringen tillsätter styrelseledamöter, hur riksdag och regering behandlar våra årsrapporter och vår budget.
Vi fick också specifika rekommendationer riktade till oss som institut och betonar vikten av att stärka mångfalden inom personalstyrkan och att säkerställa en tydlig regional närvaro. Vi tar alla rekommendationerna på största allvar och har uppvaktat regeringen och riksdag med tydlig information om vad som förväntas av dem.
GANHRI kommer följa upp rekommendationerna 2029.
Läs samtliga rekommendationer i GANHRI:s ackrediteringsrapport Länk till annan webbplats. (se sidan 9 och framåt)
Principerna sätter ramar för nationella institutioner för mänskliga rättigheter
Parisprinciperna ska skapa förutsättningar för oberoende och effektiva nationella institutioner för mänskliga rättigheter och därigenom stärka deras ställning nationellt och internationellt. Av principerna framgår till exempel följande:
- En institution ska ha ett så brett uppdrag som möjligt.
- Institutionens uppdrag ska vara tydligt formulerat och slås fast i grundlag eller annan lagstiftning där även institutionens sammansättning och behörighet tydliggörs.
- Vilka uppgifter institutionen ska ha och vilka arbetsmetoder som institutionen ska kunna använda.
- Det är viktigt med en bred representation från det civila samhället.
- En nationell institution för mänskliga rättigheter ska ha en stark ställning för att kunna genomföra sitt uppdrag genom att garanteras ett oberoende, framför allt från regeringen.
Principerna antogs 1993 och lade även grunden för samarbetsorganet för nationella institutioner för mänskliga rättigheter; Global Alliance of National Human Rights Institutions (GANHRI).
GANHRI avgör om en institution uppfyller principerna för att tilldelas medlemskap och så kallad A-status. Idag finns det 118 nationella institutioner som är medlemmar i GANHRI varav 91 lever upp till Parisprinciperna. Det gäller exempelvis de flesta EU-länder och våra nordiska grannländer.
Hjälpte informationen dig?
Vi vill gärna veta vad du tycker om vår webbplats! Skriv gärna din feedback nedan. Men vi kan inte svara på frågor här. Har du en fråga om webbplatsen? Kontakta oss via e-post på webbredaktion@mrinstitutet.se.